-
Stavlegje, 2021
Verdensarvsenter, Konkurransebidrag
Urnes, Lustrafjorden, Sogn og Fjordane
Med Christine Petersen, Louis Gervais og Jonas Gunerius Larsen
Prosjektet mottok innkjøp
Juryen skriver i sin rapport at:
Stavlegje er et djervt og originalt prosjekt som bokstavelig talt går på tvers av de andre bidragene i konkurransen. Bygget både besvarer og utfordrer utlysningsteksten. Juryen betegner utkastet som et utfordrende bygg og kreativt svar på oppgaven.
Stavlegje består av ett bygg. Det har en enkel og klar form som går øst-vest på tomten. Den lange bygningskroppen hviler på pæler der den strekker seg ut i vest mot fjorden og Solvorn. Formen gir assosiasjoner til tidlig 1900-talls industriarkitektur, men tømmerfasaden og den røde fargen knytter den også til eldre landbruksbygninger. Fordi bygningskroppen er orientert øst-vest blir fasaden som vender ut mot ankomsten fra fjorden ganske nett og smal, mens den fra fylkesveien danner et meget klart stopp-punkt. Fordi store deler av bygget er løftet over tomten, gir den minimale inngrep i landskapet.
Stavlegje er utformet som en svært langstrakt to-etasjers paviljong som hviler på pæler. Inngangspartiet ligger i første etasje i nord. En rampe går gjennom hele bygget, frem og tilbake i de to etasjene og deretter opp på veien til Urnes. I øst er bygningen delvis bygget inn i terrenget. Slik blir den en del av reisen til stavkirken. Resepsjon, kafe, aktivitetsområder, filmrom, butikk og arbeidsplasser ligger i første etasje, mens utstillingene i sin helhet ligger i andre etasje.
Fordi bygget ligger som en svevende rampe, har den ingen egentlig fysisk kontakt med Urneshagen, med unntak av uteserveringen i sør. Publikum beveger seg gjennom bygningen, men over hagen og det er også begrenset utsyn til Urneshagen. Dette kompenseres i begrenset grad av takhagen med stedegne urter og vekster, og av at det plantes flere trær på de delene av tomten som ikke bebygges, som en videreføring av Urneshagen.
Store deler av bygningen svever over bakken og innebærer dermed lite inngrep i terrenget. Massivtre er gjenbrukbart. Konseptet baserer seg på at tømmerkassen i seg selv vil gi tilstrekkelig isolering i de fleste soner i høysesongen mai-september, supplert med vannbåren gulvvarme.