-
Ledestjerne
Forslag til utsmykking
Granerudsjøen, Stange
Med Christine Petersen
Ethvert sted eller landskap har retninger som hjelper mennesket til å finne fotfeste i verden. Ved å innføre de fire himmelretningene har mennesket ordnet verden. Mellom sør og nord- mellom lyset og mørkets makter. Mellom øst og vest- mellom fødsel og død. Det blir hevdet at arkitektur dreier seg om den fysiske sammenhengen som gir retning og forståelse av hvor vi er og hvor vi skal. De fleste Pilgrimmer vandrer mot nord, mot Olav den helliges grav i Nidarosdomen i Trondheim.
Utsmykningen Ledestjerne består av en serie av det vi kaller ledekors. Ledekorsene plasseres møysommelig ut i dialog med landskapet på den forespeilede tomten langs Granerudsjøen i Stange. Ledekorsene blir en del av landskapet og angir en retning for pilgrimmene, på sin vei mot Nidarosdomen. Ledekorsene flyter mellom trærne, over den mosegrodde og dunkle skogbunnen, i det glinsende vannet og på oddenes faste berg. Ledekorsene står i visuell relasjon til hverandre og danner en kjedet forbindelse på tvers av landskapet.
Ledekorsene er tenkt utført i lokalt støpejern fra Stange, produsert på den lokale bedriften Furnes Jernstøperi AS. Elementene er laget av skrapjern fra båter, biler og kapp fra industrien som ikke lengre har en verdi – jernet resirkuleres, smeltes om og blir gitt et nytt liv.
Elementene måler 90 cm i diamanter og 12 cm i høyden. Størrelsen har en relasjon til menneskekroppen og er stor nok til at man kan sitte eller stå på dem. Det ligger en ambiguitet i størrelsen, de er ikke gjenkjennelig som hverken møbel eller bygg. Ledekorsene plasseres svevede over skogbunnen, som et trinn man kan trå opp på, eller 40 cm i overkant av svaberget slik at man kan bruke det til en liten rast til ettertanke.
Ledestjerne foreslår en kjedet forbindelse av objekter som gir tankene retning. Lyset reflekteres forsiktig i det brungrå støpejernet. Sett i en særlig vinkel opp mot sollyset eller månelyset avgir de en forsiktig glød.